UMEVA

Smarta tips för din biltvättartid

Vad hinner du göra medan bilen tvättas? Kolla in tips från De vet du, Lucas Simonsson, Fru Reinhold m fl som har upptäckt hur smart det är med miljövänligt biltvättande. Lägg sedan upp ditt eget tips på sociala medier med hashtag #biltvättartid.

Blytung anledning att tvätta på macken

En blytung anledning till att tvätta bilen på macken är att biltvätt hemma på gatan förgiftar sjö och hav. Visst, miljömärkta rengöringsmedel är bra, men det räcker inte...

 

När du spolar av bilen på uppfarten rinner miljöfarliga tungmetaller ner i dagvattenbrunnar och vidare till närmaste vattendrag – helt utan rening! Vem vill simma i olja, kadmium, bly, nickel, krom och zink? Bilen ska tvättas på en biltvätt, allra helst en miljömärkt sådan.


När dagvattenbrunnar saknas i din närhet

Avspolning av lera, grus och damm eller tvätt utan användning av avfettningsmedel kan accepteras ibland. Ställ då fordonet på

gräs- eller grusyta utan avrinning till dike, sjö eller annat vattendrag.


Tre frågor - tre svar

Ta del av våra biltvättshjältars tvättips! Klicka på bilden.

Se filmerna

Se filmerna på våra biltvättshjältar. Klicka på bilden.

Miljön får betala priset

Det finns drygt 4 700 000 personbilar i trafik i Sverige och totalt tvättas de ca 30 miljoner gånger/år, varav en tredjedel utförs i biltvätt. Det kostar ca 200 kronor, vilket inkluderar kostnaden för att ta hand om och rena det smutsiga vattnet. Den som tvättar i biltvätt betalar därmed vad det kostar att ta hand om det förorenade vattnet.

 

Återstående 20 miljoner biltvättar görs på gata eller uppfart där ingen vare sig betalar eller ser till att vattnet renas. Det innebär att det totala priset för alla fultvättar uppskattas till 4 miljarder kronor per år. Pengar som går rakt ut i sjön.

 

Det är lätt att göra rätt vid tvätt

  1. Bäst är att tvätta på en biltvätt (helst en miljömärkt). Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör det själv-hall. Där renas vattnet innan det släpps vidare. Använd miljömärkta bilvårdsprodukter.

  2. Om man inte har tillgång till en tvätthall är det minst dåliga att tvätta bilen på gräs eller grus. Då fastnar föroreningarna i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ned i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet, och markmiljön kan ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen. Men gladast bli både miljön och bilen om du kör till en biltvätt!

  3. Sämst ur miljösynpunkt är att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten så att vattnet med alla föroreningar rinner ner i en dagvattenbrunn och sedan rakt ut i närmsta vattendrag.

Senast granskad: 2012-05-09 18.38

Fultvätta?

= att tvätta bilen på gatan och låta orenat smutsvatten rinna rakt ut i närmsta vattendrag, sjö eller hav.

  

När du tvättar själv!

Tvätta bilen på en gör-det-själv-hall. Här hittar du en lista på tvätthallar i Umeå.


- Spola först av med vatten.


- Använd så lite avfettning som möjligt. Om det bara är små fläckar – använd hellre en trasa och torka bort fläcken med avfettningsmedel.


- Tvätta med såpa, diskmedel eller miljömärkt bilschampo.


- Vaxa bilen så fastnar smutsen inte lika lätt och bilen blir lättare att spola av nästa gång.


Inuti bilen är microfiberdukar mycket bra! De är statiska och binder damm effektivt plus att de används utan något rengöringsmedel.


Fler tvätt-tips!

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se