UMEVA
2017-01-26

Vakin och Kajiado i Kenya samarbetar för hållbar vatten- och avfallshantering

Minskad miljöförstöring, ökad jämställdhet och stärkta demokratiprocesser är målsättningarna i Vakins nya treåriga projekt med Kajiado County i Kenya. Projektet, finansierat av Sida/ICLD*, har en totalbudget på ca 2,4 MSEK och ska möjliggöra kunskapsdelning och spridning av administrativa och tekniska lösningar för en bättre hantering av vattenresurser och avfall.

I januari 2017 startar samarbetsprojektet mellan Vakin och Kajiado County** med syfte att främja en hållbar samhällsplanering och framtid i södra Kenya. Vakin, tillsammans med Umeå kommun, ska bidra med kompetens för att öka Kajiados möjlighet att skapa en ansvarsfull och transparent organisation i sin stadsledning. Projektets övergripande mål är att bidra till minskad miljöförstöring, hållbar resursanvändning, ökat inflytande från medborgarna och ökad jämställdhet.

 

– Att konkret få bidra till förändring och utveckling i Kajiado känns som en spännande utmaning, säger Ingrid Undén Lindehell, projektledare på Vakin. Ytterst handlar det om att medverka till en bättre levnadssituation.

 

I Kenya, precis som i Sverige, har politiker och offentliganställda chefer skyldighet att säkerställa ett hållbart samhälle för både nuvarande medborgare och kommande generationer. De är därför en mycket viktig målgrupp i projektet som kommer att utgå från tre teman: lagstiftning, planering och samarbete. Genom kunskapshöjande insatser, som workshops, seminarier och utställningar, ska den lokala regeringens kunskap och kapacitet inom områdena växa.

 

– Vi kommer att anpassa beprövade lösningar efter både kultur, klimat och statsskick, något vi redan med framgång gjort i ett liknande projekt i Xi’an i Kina, säger Tomas Blomqvist, VD på Vakin. Att sprida kompetens även bortanför kommungränserna känns naturligt för oss eftersom vi arbetar för en hållbar livsmiljö.

 

Projektets finansiering på ca 800 000 SEK/år går till ersättning för två resor per år för fysiska möten, studiebesök och seminarier. En resa för projektgruppen från Kajiado till att komma hit till Sverige och en för oss från Umeå till att besöka dem.

Besök från Kajiado med guvernör Dr David Nkedianye, vilket ledde till en gemensam ansökan om medel från ICLD för ett samarbete.

Besök från Kajiado med guvernör Dr David Nkedianye, inför en gemensam ansökan om medel från ICLD för ett samarbete.

Vakin och Umeå kommun på besök i Kajiado 2015. Behovet av en hållbar avfallshantering är stort.

Vakin och Umeå kommun på besök i Kajiado 2015. Behovet av en hållbar avfallshantering är stort.

Visste du att...

 

*ICLD, Internationellt Centrum för Lokal Demokrati

Huvudman för ICLD är Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Verksamheten finansieras av Sida och regleras av nationella och internationella policydokument samt avtal mellan Sida och ICLD inom tre områden; Kommunala partner-skapsprogram, Internationella Utbildningsprogram och Kunskapscentrum.
Läs mer!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


**Kajiado County

Kajiado County ligger i södra Kenya och har ca 690 000 invånare. Namnet kommer från Maasaiernas ord “orkejuado”, vilket betyder “den långa floden” och anspelar på ett vattendrag som fylls vid regnperioderna, väster om staden Kajiado.

 

Provinsen gränsar till Nairobi i norr, Tanzania i söder och har en vacker natur med vulkaniska berg och utsträckta slätter. Regionshuvud-stad är Kajiado, men Ngong är största stad och vildmarksturism är den dominerande turistattraktionen.

Läs mer!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här finns ytterligare info!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se