UMEVA
2016-12-30

Miljökalender ger plats för något nytt

Nu tar vi ännu ett steg mot hållbarhet för att vi tillsammans i Umeå och Vindeln ska bli bättre på att källsortera och ta hand om vårt vatten! Vi vill kunna skapa en dialog med medborgarna och i vårvinter startar vi något nytt som förhoppningsvis ska nå ut till fler.

Idag är endast ca 50 procent av det som slängs i den brännbara tunnan rätt, övrigt är material som kan återvinnas på bättre sätt om det kastas på rätt ställe. Vi har ofta driftstopp i pumpstationer pga intrasslade tamponger, bindor och kondomer, samt tar emot ca 4000 kg skräp som kommer med avloppsvattnet varje vecka. Därtill ser vi att avloppsslammet innehåller tungmetaller och andra oönskade ämnen, vilket försvårar att skapa ett kretslopp av näringen. Medvetenheten måste alltså öka för att attityder och beteenden ska förändras. Vi tror nämligen att vi alla kan mycket bättre än så!

 

Vad har Miljökalendern med det att göra?
Jo, den har delats ut till 60 000 hushåll och varit vår stora kommunikationskanal för att visa umeborna vägen till en hållbar miljö. Att så mycket sorteras fel, eller inte alls, visar tydligt att vi behöver göra förändringar i vårt sätt att kommunicera. Miljökalendern har helt enkelt inte gett det resultat vi önskar. Vi har dessutom genom enkäter sett en trend till att man ofta hämtar information via andra kanaler, såsom hemsida och sociala medier.

 

Att dela ut en produkt som inte används går tvärt emot alla våra principer. Vi ser därför även en miljövinst, inte bara för att vi genom en minskad pappers-förbrukning minskar vår miljöpåverkan, utan också för att vi drar vårt strå till stacken att inte öka avfallsmängderna. För dig som använt Miljökalendern kommer den säkert att vara saknad, men vi är övertygade om att du förstår varför vi väljer att upphöra med den. En hållbar miljö är vårt gemensamma ansvar.

 

Vi fortsätter informera men på andra sätt
Under Kundservice i menyn till vänster hittar du Miljötips för hushåll och en sida där de vanligaste frågorna och svaren finns (klicka här). Hittar du inte det du vill veta vill vi gärna att du kontaktar oss.

 

Vi hoppas och tror att den ska bli populär och fylla en viktig funktion. Framför allt så ökar möjligheten till DIALOG med alla våra kunder, vilket vi ser fram emot. Håll utkik!

Vår Miljökalender upphör till förmån för något nytt. Håll utkik här på hemsidan och via Facebook!

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se