UMEVA
2015-10-13

Matfett i avloppet - nej tack!

I samarbete med Bostaden genomför vi en informationskampanj för att minska mängden matfett som hälls ut i avloppet. Vad många inte vet är att fettet stelnar i ledningarna, vilket kan orsaka stopp och översvämningar.

Matfett som blir över när du friterar, wokar eller steker ska du inte hälla ut eller diska ur i avloppet eftersom det klibbar igen rören. Fett som spolas ner i avloppet orsakar mycket problem med stor risk för stopp hemma hos dig eller i ledningsnätet under marken. Förutom obehaget så kostar det mycket pengar - antingen för fastighetsägaren eller för UMEVA, vilket tas ut genom högre hyra eller avgift för VA.


Informationskampanj i höst

Under hösten kommer vi att informera om fettproblematiken på olika sätt. I oktober genomförs dörrknackning i vissa bostadsområden i samarbete med Bostaden då vi informerar och delar ut specialdesignade "fett-trattar".


Från november kommer studiebesök på avloppsreningsverket att erbjudas, vilket innefattar information om vattnets väg genom vårt samhälle och våra hem, hur vi påverkar dess kvalitet och kan hjälpas åt att hålla det friskt för lång tid framöver. Givetvis är ledningsnätet en del i denna kedja, vilket gör att matfettsproblematiken berörs.


Lätt att göra rätt med fett


Det gäller bara att ändra rutinen en aning när du stekt, friterat eller t ex använt fetaost i olja.

  • Torka ur kastrull/stekpanna med hushållspapper, släng sedan papperet i matavfallspåsen eller vanliga soppåsen.
    ...alternativit kan du låta fettet stelna och sedan skrapa ner det i matavfallspåsen eller i vanliga soppåsen. Därefter kan du diska ur pannan.

  • Använd den goda, kryddade oljan från olika inläggningar - av fetaost, torkade tomater, kronärtskockshjärtan osv - som salladsdressing istället för att kasta bort den!

  • Större mängder fett från t ex fritering, marinader och liknande kan du hälla i t ex en gammal juiceförpackning med skruvkork eller en plastburk med plastlock. Förslut och lägg behållaren i vanliga soppåsen. Fettet brinner bra och blir då el och värme vid Dåva kraftvärmeverk.


Hur kan fett orsaka problem i avloppet?

I avloppsledningarna sjunker temperaturen, vilket gör att fettet fastnar på insidan av rören och stelnar till stora cementliknande proppar. Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar även att skapa obalans i reningsprocessen - då blir inte vattnet så rent som det borde.


Genom att ta hand om fettet på rätt sätt kan du därför bidra med en värdefull insats som förhindrar stopp i avloppet och gynnar en väl fungerande reningsprocess!


Se fettet i rören

Vk.se har intervjuat Olle Hagberg, projektledare för fettkampanjen och visar hur fettet ser ut i ledningarna.


OBS! Fett-tratten ska inte slängas med flaskan (som de gör i inslaget), utan användas fler gånger. Det finns en hållare i tratt-locket där man kan sätta fast flaskans kork så att den inte tappas bort.


Se inslaget här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En speciell "fett-tratt" delas ut vid dörrknackningen i kampanjen. (Naturligtvis går det lika bra att hälla fett i en flaska via en vanlig tratt.) Foto: Bostaden AB

Fett-info på olika språk. Klicka på bilden för att ladda ner pdf av planschen som du kan skriva ut!

Fett-info enbart på svenska. Klicka på bilden för att ladda ner en pdf!

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se