UMEVA
2017-05-31

Mångfald tryggar framtidens kompetens

Genom att bredda rekryteringsbasen finns det flera sätt att hitta rätt kompetens. Vakin har sedan flera år tillbaka tagit emot praktikanter som behöver komma in på arbetsmarknaden.

Kort version av filmen om hur Vakin arbetar för mångfald för att trygga framtidens komptens.

– Om man bara visste hur mycket mer det ger tillbaka så tror jag att fler hade arbetat med det här, säger vår HR-chef, Ingrid Undén Lindehell.

Praktikanterna har bidragit med värdefull kompetens, och flera av dem har sedan fått möjligheten till fortsatt arbete. Vi har bl a de senaste åtta åren erbjudit ensamkommande flyktingbarn praktikplats vid återvinningscentralerna. Något som i flera fall lett till fortsatt arbete. En av de som arbetar heltid nu är Michael Tadesse, som blivit en omtyckt kollega.

 

Vakin har även ett samarbete med Korta vägen-projektet som ger möjlighet till praktik för akademiker med utländsk härkomst. På så vis kom de i kontakt med Viktória Juhász som studerat företags- och nationalekonomi i Ungern där hon även arbetat med ekonomi på ett VA-företag. Efter sin praktik blev hon tillsvidareanställd som ekonomiadministratör på Vakin.

– Under de här åren har vi haft en enorm nytta av de dolda kompetenser som dessa medarbetare visat prov på, säger Vakins vd Tomas Blomqvist.

 

I en film från KFS* (se högerspalten) möter vi både Viktória och Michael, och får ta del av vårt tillvägagångssätt; hur vi överkommer språkhinder, betydelsen av engagerade handledare och våra tips till andra företag som vill ta steget att bredda sin rekryteringsbas.

 

Vattenuppropet

Vakin är en av ambassadörerna för Vattenuppropet; VA-branschens upprop kring att rekrytera smartare. Det är ett initiativ för att lyfta frågan kring inkludering, genom att dela med sig av exempel från verkligheten och röster från medlemsföretagen. Till sin hjälp har de använt KFS verktyg för en inkluderande arbetsmarknad.

– Uppropet är viktigt för oss som bolag genom att det lyfter frågan kring framtidens kompetensbehov och betydelsen av mångfald, säger vår vd Tomas Blomqvist. Läs mer om Vattenuppropet här!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

* KFS är arbetsgivarorganisation för samhällsnyttiga bolag.

lång version av filmen om hur Vakin arbetar för mångfald för att trygga framtidens komptens.

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se