UMEVA
2016-03-08

Fett i avloppet

Matolja är en riktig bov i avloppsrören, och med nya mattrender där fritering blir allt vanligare, växer problemet.  Fettet sätter sig på avloppsrör där det kan härda fast och blir hårt, nästan som betong. Tillslut kan inte avloppsvatten strömma igenom röret.

– Det enklaste sättet är att innan man diskar stekpannan är att torka ur stekpannan med hushållspapper, berättar Olle Hagberg projektledare för informationskampanjen.


Under hösten informerade vi om fettproblematiken i ett bostadsområde i samarbete med Bostaden. Då delade vi ut de specialdesignade "fett-trattarna". När detta projekt är utvärderat kommer vi att göra ett ställningstagande om hur vi ska gå vidare.


– Fett tratten är framtagen för att enkelt kunna skruva på en PET-flaska, men det går lik bra med en vanlig tratt. Det viktiga är att låta matfettet svalna innan man häller ned det i PET-flaskan berättar Olle Hagberg.


Hur fett orsakar problem i avloppet

I avloppsledningarna sjunker temperaturen, vilket gör att fettet fastnar på insidan av rören och stelnar till stora cementliknande proppar. Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar även att skapa obalans i reningsprocessen - då blir inte vattnet så rent som det borde.


Genom att ta hand om fettet på rätt sätt kan du därför bidra med en värdefull insats som förhindrar stopp i avloppet och gynnar en väl fungerande reningsprocess!


En speciell "fett-tratt" delas ut vid dörrknackningen i kampanjen. (Naturligtvis går det lika bra att hälla fett i en flaska via en vanlig tratt.) Foto: Bostaden AB

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se