UMEVA
2015-12-23

Återvinn julen

När julen har tagit slut, kan julgranen, julpappret och ljusen fortfarande göra nytta. Här har vi listat några tips hur du kan återvinna julen. Tipsen ger värme, minskat avfall, kanske minskade utgifter eller en oväntad inkomst.

För att vi ska minska avfallet finns många små åtgärder vi kan göra, Julgranen kan vi lämna bland trädgårdsavfallet på en återvinningscentral. Då blir den till flis som kan eldas i tillexempel fjärrvärmepannor. Så istället för en gran som ligger och skräpar bakom ett uthus får vi värme i den kommande vinterkylan.


Sedan en tid tillbaka ska värmeljuskopparna inte längre sorteras som metallförpackningar. Istället ska de läggas på återvinningscentralerna och sorteras då som metall. En liten detalj att tänka på när värmeljuskopparna lämnas in är att separera den lilla metallbrickan och koppen innan du lägger de båda i återvinningscontainern.  Genom att vi tillsammans återvinner aluminium sparar vi mycket energi, istället för göra helt ny aluminium.


Klappar, papper och snören

Ibland får man klappar som man inte önskar sig, eller får en klapp som ska ersätta något gammalt. Då är det perfekt att sälja dessa via någon av alla dessa sidor för att sälja begagnat. Någon annan får köpa det billigare än nytt och får användning för det. Du får pengar och slipper åka till återvinningscentralen. Om du ändå vill lämna in något som är fungerande till återvinningscentralen, så går det kanske att lämna det på återbrukshusen, då säljs de vidare i returbutiken.


Julklappspapper återvinns och lämnas i kärlen för pappersförpackningar. Ett sätt att spara pengar är att återanvända pappret nästa jul. Det sparar både dina pengar och vår miljö. Tips, platta till pappret innan ni lägger de i kärlen. Då tar pappret upp mindre plats och fler kan lämna sitt papper, och det blir inte lika stökigt på återvinningsstationen.


Snören från paket sorters in i vanligt hushållsavfall, och läggs i det gröna kärlet.


Man kan sortera resten av julens sopor exempelvis smålampor från julgransljusen, elljusstakar, luciakronor etc. De ska lämnas som el avfall på någon återvinningscentral. Smått elavfall kan du också lämna i en ELIS, behållare för insamling av elavfall.


All denna julmat

Efter jul har vi kanske en del matrester, det är lite onödigt både för ekonomin och miljön att kasta maten. Det bästa både för ekonomin och miljön är helt enkelt att äta upp maten.  Men det går även att hitta på något kreativt med rester, för de som jobbar i mellandagarna går det kanske att ha mellandagsknytis på jobbet.


Det går även att ge våra husdjur olika matrester, eller varför inte grannens husdjur?


På webben finns många bra lösningar med rester. Men det bästa är att inte tillaga mer mat än man behöver, och ät upp maten.


Hur källsorteras julen?

Det mesta kan bli nya råvaror eller värme+el. Så här sorterar du:

  • Presentpapper och wellpapp är pappersförpackningar (ta gärna bort tejp och annat klistrigt)!
  • Presentsnören kastas i soppåsen.
  • Julkorten till tidnings-återvinningen, men kuverten i soppåsen. 
  • Sillburken till glasinsamlingen och locket till metallinsamlingen.
  • Trasiga juleljusen från adventsstaken lämnas till elektronik-insamling på ÅVC eller ELIS.
  • Värmeljushållaren till metallinsamlingen – kom ihåg att lossa vekhållaren först!
  • Överblivna fyrverkeripjäser till Polisen.
  • Granen lämnas till återvinningscentralen.


En liten insats från dig i jul sparar både energi och naturresurser. Tack för ditt bidrag och njut av julen med gott miljösamvete!

PS
Att äta upp julmaten är nog den enklaste miljöinsats du kan göra!

Alltför mycket kastas i onödan dessa helger.

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se