UMEVA

Miljötips för hushåll

Här hittar du de hushållstips som finns i vår Miljökalender som du bör ha fått hem i din brevlåda.

När du rengör ugnen

Gnid in ugnens insidor med rikligt av såpa och sätt ugnen på 100 grader i 1 timme. Torka ur när det svalnat något. En riktigt effektiv ungsrengöring.


När du planerar dina matinköp

Gör en veckomatsedel och handla efter den. Då blir det mindre mat i soporna, mer på tallriken och fler kronor i plånboken.


När du rengör badrummet

Rengör badkar och tvättställ med såpa eller diskmedel. Citronsyra eller en citronhalva med salta på snittytan avkalkar och vinsyra tar bort rostfläckar. En igenkorkad duschsil blir fin igen om den läggs ner i ättiksprit med lite vatten. Kaklet blir rent och blankt om det rengörs med hjälp av vatten som man kokat potatis i.


När du putsar fönster och speglar

Varmvatten med lite handdiskmedel är perfekt för att få dina fönster och speglar skinande rena. Gör torrt med gummiskrapa och torka ränderna med tygtrasa.


När du rengör toalettstolen

Veckostädning av toaletten görs bäst med citronsyra, ättika eller Coca-cola (innehåller fosforsyra). Häll/strö i toalettstolen och låt verka i minst 15 minuter. Tillsätt lite diskmedel och borsta rent.


När du har problem med lukt och flugor i bruna kärlet

Undvik lukt och flugor i bruna kärlet genom att låta matavfallet rinna av innan den läggs i papperspåsen. Skala rotsaker direkt ned i påsen och använd alltid hållaren, så att påsens sidor luftas. Du kan blanda i tidningspapper eller riven äggkartong ibland.

Byt matavfallspåse ofta och rulla ihop den ordenligt. Håll bruna kärlet fräscht genom att skölja ur det efter tömning. Ställ i skuggan om möjligt och skvätta lite ättika eller vanlig trädgårdskalk runt kanterna på botten. Flugarna trivs inte då!


När du har lite rester av grönsaker och kött eller övermogen frukt

Ställ en låda i frysen dit du skär ner små rester av grönsaker och kött, så har du snart en härlig pytt som kan bestå av allt från falukorv till oxfilé!

Hacka/skiva upp och frys in övermogna bananer och annan frukt och använd till bak eller i en smarrig smoothie.


När du har problem med fruktflugor

Bli av med fruktflugor genom att blanda en cocktail som du ställer lätt tillgänglig för flugorna. Receptet: 2 msk vinäger, 1 msk vatten och 1-2 droppar handdiskmedel.


När du har problem med unken lukt i tvättmaskinen

Töm en påse citronsyra i tvättmedelsfacket och kör ett 60-gradigt program (utan kläder). Lämna också luckan lite på glänt när maskinen inte används.


När du torkar dina golv

Allrengöring och golvvård sköts enkelt med handdiskmedel eller såpa i vattnet. Till klinker-, sten-, trä- och plast/laminatgolv passar såpa bäst, medan diskmedel passar på linoliummatta. Mikrofibertrasor och -moppar tar dessutom bort smuts enbart med vatten - dvs helt utan kemikalier! Kom ihåg att dammsuga först!


När du vill undvika avloppsproppar

Genom regelbunden, manuell rengöring av vattenlåset undviker du avloppsproppar. Sitter en propp där du inte kan skruva loss rören? Prova då med 1 påse bikarbonat + 1 dl vinäger och spola ned det med kokande vatten.


När du rengör ditt silver

Lägg ditt silver i en bunke med bakpulver och en bit aluminiumfolie. Häll över hett vatten, låt svalna och skölj sedan av så glänser det igen.


Senast granskad: 2016-04-06 15.47

Vatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se