UMEVA
UMEVA

Plastförpackningarnas spännande återvinningsresa

Alla våra plastförpackningar som lämnas i soprum och på återvinningsstationer tas av sopbilar till Holmsund där de komprimeras till balar, som körs till en återvinningsanläggning. Ca två tredjedelar går till Swerec:s anläggning i Småland och resten till Tyskland. Miljövinsten är stor trots transportsträckan.

Väl framme görs en sista gallring innan mjuka förpackningar, som påsar och plastfilm, kan blåsas eller sugas bort. De separeras sedan i färgade och ofärgade (eftersom ofärgad plast har ett högre värde än färgad). Bägge kvaliteter går till malning och smälts till korn, så kallad granulat, färdiga för tillverkning av t ex sopsäckar, bärkassar och kabelskydd.

Hårda plastförpackningar sorteras med infrarött ljus som känner av olika plastsorter. Respektive sort mals, tvättas, torkas och smälts till granulat och går till tillverkare av exempelvis delar till fordonsindustrin, byggindustrin, möbler, blomkrukor och annat. Rena plaster av hög kvalitet kan bli ofärgade dunkar, medan mer blandad kvalitet och kulör kan bli pallklossar o dyl.

Se film om plaståtervinning!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterVatten och Avfallskompetens i Norr AB | Postadress: 901 84 UMEÅ |

Telefon: 090-16 19 00 | Telefax: 090-12 54 08 | E-post: vakin@vakin.se